Kuva-analyysi Steve McCurryn Afgaanitytöstä

Kirjallisen viestinnän -kurssilla piti kirjoittaa kuva-analyysi. Tein omani maailman tunnetuimpien valokuvien kärkijoukkoon kivunneesta Afgaanitytöstä. Kuva julkaistiin ensimmäisen kerran National Geographicin kannessa ja sittemin siitä on tullut Afganistanin konfliktin ja yleensäkin pakolaisten tilanteen symboli kaikkialla maailmassa. Steve McCurryn otos on ennen kaikkea pysäyttävä. Puhkikulunut fraasi "yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa" pitää todellakin paikkansa tässä tapauksessa.

Kuva on otettu 1980-luvulla Pakistanissa afgaanien pakolaisleirissä. Kyseessä on muotokuva hyvin nuoresta afgaanitytöstä, jonka silmistä on luettavissa sodan runteleman maan tarina kaikissa sen muodoissaan.

Tytön vaativat vihreät silmät vangitsevat katsojan. Silmät pakottavat käymään läpi koko sen tunneskaalan, jonka sota ihmisessä voi herättää. Tytön ilmettä on hyvin vaikea pukea sanoiksi. Tulkinta hänen tunnetilastaan vaihtelee jatkuvasti ja muuttuu joka katsontakerran jälkeen. Ensimmäisellä vilkaisulla ilme tuo mieleen surumielisyyden, mutta mitä pitempään kuvaa tuijottaa, alkaa ilme muuttua hurjistuneemmaksi ja epäluuloisemmaksi. Suun jännittynyt asento saa pitämään ilmettä myös säikähtäneenä, jopa pelokkaana. Päällimmäiseksi mieleen jäävät kuitenkin hämmennys ja uhma. Tunnekirjo on valtava. Turhaan sitä ei ole siis nimetty National Geographicin merkittävimmäksi kuvaksi.

Alla olevasta linkistä voi lukea laajemman kuva-analyysini.
Kuva-analyysi PDF-muodossa

Kommentit