Luova kirjoittaminen #1

Ensimmäisenä opiskeluvuotenani osallistuin luovan kirjoittamisen kurssille. Kurssilla meille annettiin iso liuta kirjoitustehtäviä, joissa piti harjoitella eri tyyppisten tilanteiden kuvaamista ja kirjoittaa eri näkökulmista. Osassa tehtävistä piti kuvailla jotakuta henkilöä mahdollisimman osuvasti, osassa taas keskityimme havainnollistamiseen eri aistien kautta. Parissa tehtävässä puolestaan keskityimme ihmisten väliseen vuorovaikuttamiseen. Alla on pari harjoitusta henkilön kuvailuun liittyen.


Yritä kuvailla henkilöä korkeintaan kolmella rivillä niin osuvasti kuin mahdollista.

Hänellä on aamun jäljiltä pörröinen ruskea tukka ja uniset, lämpimät pähkinäsilmät. Hän on hiljainen, mutta toimelias. Kun hän keskittyy, hän voi näyttää tuimalta tummine kulmakar-voineen ja vahvoine hartioineen. Lapsenomaiset kasvot kuitenkin sulavat usein hymyyn.


Kirjoita kuvaus, jossa henkilön kengät kertovat käyttäjästään.

Ne olivat valkoiset kengät. Puman tennarit, naisten mallia. Nykyään ne ovat harmaat, kuluneet ja haisevat kissan pissalle. Kengät ovat tallanneet katuja ympäri Suomea ja Eurooppaa kelistä tai vuodenajasta riippumatta ja ne ovat laskeneet lukuisia laukauksia kisamatkoilla.

Niille ei ole vierasta Helsingin kadut ja kesäkuumassa syntynyt jalkahiki, eikä Lapin kirpeimmissä talvipakkasissa palelevat varpaat. Niiden sisään on tarttunut nukkaa villasukista. Osa kenkien maalista on kulunut pois ja niiden pintaa läikittävät lukuiset rasva- ja öljytahrat: niiden tehtävä ei ole rajoittunut pelkästään koulussa käyntiin tai kaupungilla kiertelyyn, vaan niitä on surutta käytetty myös kevarilla ajaessa ja mopoa tuunatessa.

Pitkään niiden vakiopaikka oli eteisessä heti ulko-oven edessä, yleensä jätettynä sojottamaan toinen kohti Kittilää ja toinen Kattilaa. Nykyään ne ovat saaneet väistyä uusien adidaksien tieltä. Niiden kohtalon sinetöi kenkien omistajan siskon kissa, jolla lipsahti hätä kerran väärään paikkaan. Ei niitä silti ole heitetty pois: ne ovat varaston nurkassa tallessa, kertomassa lukuisista muistoista, joiden läpi niiden kanssa on tamplattu.

Kommentit